top of page

Kan dataspill gjøre livet mer meningsfullt?

Vi mennesker snakker mye ubehag om dataspill og teknologiavhengigheten, blant unge. Selv mener jeg at maskiner og dataspill har ganske mange positive sider. Noe av det positive kan teknologien kan hjelpe deg med personutviklingen, og gi en følelse av å bety noe for andre mennesker.

Kunnskapen om mestringen.

Alle som har vært i nærheten av en datamaskin og har en viss kunnskapsmessig mestring, vil de oppleve å bli begeistret som åpner seg. Her er grunnen til at flere har snakket om teknologiavhengighet, men selv mener jeg at pc-en kan gi flere som spiller en mestring og kontroll. Online som betyr 'På nett', er at man kan spille med andre, som man kan få den følelsen av å bety noe for andre, og det er jo det alle ønsker.

I dataspill er alt tiltrekkende, hvis man kan tak i spilleren, kan alt gjøre en endring. Siden det er flere som bruker flere timer hver eneste dag på dataspill. Selv jeg har brukt meste parten av tiden min på dataspill. Det er fordi jeg føler at det kan hjelpe meg til å forstå ting, og lærer meg andre språk. Dataspill er alltid på engelsk, så i hvert fall må man kunne engelsk for å spille.

Samarbeid er viktig.

I et flerbrukerspill handler om samarbeid, der man må fungere som et lag i det man driver med i for eksempel skytespill eller liknende. Det er akkurat det samme som i fotball og håndball. I for eksempel 'Rocket Leauge', er et samarbeids spill. Der du må bestemme rollene på banen, om du vil være keeper eller midtbane osv. Uten et godt samarbeid kan det like greit være et tap for dere som spiller.

Bedre ordforråd og karakterer?

Samarbeid henger også sammen med kommunikasjon. Når man spiller sammen med andre, er det viktig å kunne forstå hverandre, slik at det blir et godt samarbeid. Det er fullt mulig å spille med venner, og folk i nærmiljøet sitt, og på de fleste spill er det også mulig å spille med folk fra hele verden. Dette betyr at en som spiller møter på mange forskjellige språk, men at man også får brukt engelsken sin aktivt.

Det å komme i kontakt med et språk gjennom skriving, lesing og lytting, er med på å videreutvikle språkkunnskapen. En spiller møter stadig på nye og ukjente ord, som man kanskje må slå opp for å kunne forstå og komme seg videre i spillet. Dette utvider vokabularet og ordforrådet til personen, og etterhvert vil personen gjenkjenne disse ordene, og slipper å slå opp.

Møter andre i virkeligheten.

Gaming er ikke bare gaming, men gir også muligheten for å få nye venner, og treffe nye mennesker utenom spillinga. I Norge arrangeres det lan hvor de som vil kan treffes og spille døgnet rundt. Her er det også rom for å chatte med de rundt deg, med andre ord å kunne sosialisere deg med folk med samme interesse.

Som nevnt tidligere er gaming mer sosialt enn hva mange tror, på grunn av kommunikasjonen og samarbeidet som bygger seg opp til vennskap. Gaming fører til mye kontakt med andre, både virtuelt og i virkeligheten.

http://forskning.no/spill-barn-og-ungdom-internett-sosiale-relasjoner-data/2008/02/dataspill-kan-gjore-livet-mer

https://www.nrk.no/norge/_-dataspilling-gjor-unge-bedre-i-engelsk-1.12771444

http://forskning.no/sprak-barn-og-ungdom-pedagogiske-fag-sosialantropologi-data/2014/07/spiller-seg-til-bedre-engelsk

http://sean.no/2016/06/15/er-gaming-sosialt/

https://snl.no/globalisering


Hvem er vi?
Anbefalt lesestoff 
Andre kategorier
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page